2021-09-15 11:00NYHETER

Upphovsrätt lönar sig – nu är höstens första utbetalning på väg!

Glaskonstnären Hanna Hansdotter tillhör de som får del av dagens utbetalade upphovsrättspengar. Foto: Fredrika Eriksson. Bilden är beskuren.Glaskonstnären Hanna Hansdotter tillhör de som får del av dagens utbetalade upphovsrättspengar. Foto: Fredrika Eriksson. Bilden är beskuren.

Sex gånger om året betalar Bildupphovsrätt ut pengar till bildskapare vars verk har använts i olika sammanhang. Höstens utbetalningar görs i september, november och december. I dag betalas pengar från bland annat tidningsavtalen ut till bildskaparna.

En av dem som får del av pengarna är konstnären Hanna Hansdotter, vars verk ofta syns i tidskrifter som Residence, men även i nyhetsmedia som DN, som Bildupphovsrätt  har avtal med: 

– Som konstnär är jag generellt ointresserad av företagandet och de administrativa delarna. Det är fantastiskt att Bildupphovsrätt sköter en del av det samt företräder mina rättigheter som upphovsperson, säger Hanna Hansdotter.

Sveriges Tidskrifter är Sveriges största branschorganisation inom media och har både tryckta och digitala tidskrifter bland sina ungefär 375 medlemmar. Avtalet med Bildupphovsrätt gör det möjligt för tidningarna att publicera bilder på upphovsrättsskyddade verk av Bildupphovsrätts medlemmar, både i tryck och digitalt. 

– Upphovsrätten är viktig i vår bransch och avtalet gör det lätt för våra medlemmar att göra rätt för sig. Om varje tidning skulle klarera rättigheterna själv skulle det dessutom ta mycket adminstration i anspråk. Och det skulle bli betydligt dyrare, säger Kerstin Neld, VD på Sveriges Tidskrifter.


Bildupphovsrätt betalar idag ut 1 032 821 kronor till 554 mottagare. Förutom tidskiftsavtalet ingår även en del andra reproduktionsersättningar i utbetalningen. Du som får pengar hittar specifikationen på Mina Sidor. Förra året betalade Bildupphovsrätt ut nästan 132 miljoner till bildskaparna i upphovsrättsliga ersättningar totalt.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.