2021-05-07 09:54NYHETER

Nästan 132 miljoner till bildskaparna förra året

Foto: Arvida ByströmUnder 2020 betalade Bildupphovsrätt 41 miljoner mer i upphovsrättsliga ersättningar än året innan. Foto: Arvida Byström

Under 2020 har Bildupphovsrätt betalat ut sammanlagt 131 672 095 kronor i upphovsrättsliga ersättningar till bildskapares konton. Det är mer än 41 miljoner kronor mer än året innan och en ökning med 35 procent.

Ökningen beror bland annat på ett coronastöd på 10 miljoner från regeringen i ersättningen för konst som visas offentligt (Individuell visningsersättning, IV), samt att mängden bilder som kopieras i utbildningsväsendet och på arbetsplatser har ökat (Individuell reprografiersättning, IR). Bildupphovsrätt har även genom att använda nya metoder lyckats betala ut en del gamla pengar som tidigare inte gått att fördela.

– Bildskaparna har drabbats mycket hårt av pandemin i form av begränsade utställningsmöjligheter och uteblivna uppdrag. Men våra utbetalningar har rullat på som vanligt, vilket vi vet har varit en räddning för många, säger Fredrik Lomäng, VD på Bildupphovsrätt.

Så här ser fördelningen mellan de största ersättningssystemen ut:.

Ersättning för offentlig konst, IV: 62 949 627 kronor
Ersättning för skolkopiering, IR: 31 283 628  kronor
Ersättning för vidareförsäljning, följerätt: 18 609 619  kronor

Övriga pengar kommer från tillstånd som Bildupphovsrätt utfärdat, samt från licensavtal som Bildupphovsrätt har med stora bildanvändare såsom SVT, Sveriges Tidskrifter, muséer och många av Sveriges kommuner och regioner.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar över 150 000 bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att den som är skapare kan få betalt när deras verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Fredrik Lomäng
VD
Fredrik Lomäng