2020-06-12 09:47Bloggpost

Bild i tidning kan ge klirr i kassan

Tove Tengås svartvita knut har setts i många inredningsreportage under året. Via Bildupphovsrätt avtal med Sveriges Tidskrifter får hon ersättning för detta. Foto: Emma GripTove Tengås svartvita knut har setts i många inredningsreportage under året. Via Bildupphovsrätt avtal med Sveriges Tidskrifter får hon ersättning för detta. Foto: Emma Grip

Visste du att du som bildskapare har rätt till ersättning när ditt verk syns i tidningar och tidskrifter? Keramikern Tove Tengås verk syns ofta i media. Hon är medlem i Bildupphovsrätt och omfattas därför av våra avtal.

Hur fick du veta att du kunde få pengar för bilder i tidningar?
Det fick jag veta när jag gick på Konstfack. Vi uppmanades att gå med i Bildupphovsrätt. I början fick jag inga pengar alls, men sedan började det trilla in. Nu senast var det 560 kronor per bild.

I vilka tidningar brukar du se dina verk i?
Det är mycket inredningstidningar: Rum hemma, Sköna hem, Elle decoration, Residence...

Hur får du veta att dina verk är med?
Det vet jag oftast inte! Ibland kommer de och lånar konst till plåtningar från butiken, och då får jag veta ibland. Men eftersom mina verk varit med ofta nu har jag skaffat en tidningsapp och kollar igenom ibland, och tar skärmdumpar på uppslag om jag ser att mina verk är med. Men jag vet att ni på Bildupphovsrätt bläddrar igenom tidningarna också och registrerar. Men det har hänt att ni har missat!

Hur tycker du att systemet funkar?
Jag tycker det är smidigt. Det hade blivit krångligt om vi hade behövt skriva ett separat avtal varje gång men varje enskild tidning. Och att synas i tidningarna är ofta ett bra sätt för oss konstnärer att nå ut till kunderna. Så det är lite win-win.

Här kan du läsa mer om Bildupphovsrätts tidningsavtal.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.