2022-12-07 07:44Pressmeddelande

Idag delar 4774 konstnärer på 64 miljoner för offentlig konst

Idag betalas 64,1 miljoner i upphovsrättspengar ut till Sveriges konstnärer. Foto: Arvida ByströmIdag betalas 64,1 miljoner i upphovsrättspengar ut till Sveriges konstnärer. Foto: Arvida Byström

Idag får 4774  konstnärer dela på 64,1 miljoner i upphovsrättslig ersättning för verk som visas offentligt. Fler bildskapare än någonsin ansöker om ersättningen.
– IV är en viktig och välkommen ersättning, säger konstnären Danilo Stankovic.

Individuell visningsersättning, IV, är ett statligt anslag som kompenserar för ett undantag i upphovsrätten som gör att verk kan visas offentligt. Det kan vara skulpturer på torg, tavlor som hänger på skolor och sjukhus eller utsmyckningar av husfasader. I år har fler än någonsin har sökt ersättningen: 4774 jämfört med 4 561 konstnärer förra året (2021).

Konstnären Danilo Stankovic har sålt flera verk till offentliga miljöer. Under våren 2023 kommer ett nytt offentligt verk att invigas på Idalaskolan i Veberöd:
– IV är en mycket viktig och välkommen ersättning! Inte minst under de år som man har det extra knapert av olika anledningar, säger Danilo Stankovic.

Fredrik Lomäng, Bildupphovsrätts nye VD.
Fredrik Lomäng, Bildupphovsrätts VD. Foto: Emma Grip

Fredrik Lomäng, VD för Bildupphovsrätt, säger att upphovsrätten är viktig just eftersom den förbättrar chansen för konstnärer att kunna försörja sig på egna meriter:
– Stipendier kommer oregelbundet, men IV är en regelbunden inkomst för konstnärligt arbete. Det är ett stabilt system med pengar för offentlig visning av verken, säger Fredrik Lomäng.

Undersökningar som Bildupphovsrätt har gjort visar att IV oftast går rakt in i den konstnärliga verksamheten till ateljékostnader, inköp av konstnärsmaterial, att kunna avsätta tid till ett projekt eller liknande. 


Läs mer om Individuell visningsersättning på Bildupphovsrätts hemsida.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson
Fredrik Lomäng
VD
Fredrik Lomäng