2019-03-22 12:43Pressmeddelande

1013 bildskapare: Rösta JA till moderniserad upphovsrätt idag!

Över tusen bildskapare går samman i upprop: rösta JA till ny upphovsrätt! Över tusen bildskapare går samman i upprop: rösta JA till ny upphovsrätt!

Idag röster EU om ett nytt upphovsrättsdirektiv. I ett upprop vill över 1000 bildskapare få parlamentarikerna att rösta ja till direktivet. Bland dem finns Paul Hansen, Lasse Åberg och Carolina Falkholt.
– Upphovsrätten är grunden till allt professionellt skapande, säger Carolina Falkholt.

Klockan 12.30 idag är det dags för EU att rösta om det nya upphovsrättsdirektivet. Lagförslaget har varit omdiskuterat och för att försöka påverka beslutsfattarna 1013 bildskapare samman i ett upprop, med uppmaningen om att parlamentarikerna ska rösta ja till direktivet, och göra det nu.

– Vi är i ett läge där det råder en skriande obalans på marknaden till kulturskaparnas nackdel. Med direktivet stärks kulturskaparnas och konsumenternas ställning, säger Åsa Berndtsson, konstnär och ordförande i organisationen Bildupphovsrätt som varit med och organiserat uppropet.

Här kan du läsa vad direktivet innebär konkret för enskilda kulturskapare.

Bland de som har skrivit under finns kända namn som AK von Malmborg, Amanda Ooms, Paul Hansen, Ernst Billgren, Carolina Falkholt, Karin Mamma Andersson, Lasse Åberg, Stina Wirsén, Jockum Nordström, Carl Johan De Geer, David Liljemark och Marianne Lindberg De Geer. 

– Facebook och Google censurerar bilder på ammande kvinnor och info-kampanjer om kondomer. Att man nu pratar om att det är upphovsrätten som hotar yttrandefriheten på nätet är löjligt. Det handlar bara om pengar, säger Carolina Falkholt.

Omröstningen kommer att hållas i EU-parlamentet i Strasbourg kl 12.30 idag tisdag.

Länk till uppropet.

PDF med underskrifer till uppropet längst ner. De flesta underskrifer finns också att ta del av på Bildupphovsrätts facebooksida, se kommentarer under fastnålat inlägg.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson

Relaterad media