2020-03-25 13:35NYHETER

Global upphovsrättsorganisation vädjar: ”Stötta kulturskaparna!”

Jean-Michel Jarre, Angelique Kidjo, Marcelo Piñeyro, Miquel Barceló, Jia Zhang-ke från CISAC:s styrelse vädjar om stöd till världens kulturskapare. Foto: Pressbild, CISACJean-Michel Jarre, Angelique Kidjo, Marcelo Piñeyro, Miquel Barceló, Jia Zhang-ke från CISAC:s styrelse vädjar om stöd till världens kulturskapare. Foto: Pressbild, CISAC

Den globala upphovsrättsorganisationen CISAC publicerar idag ett öppet brev till världens regeringar.
”Stötta världens kulturskapare så de överlever den nuvarande krisen” står det i brevet, underskrivet av organisationens ordförande, musikern Jean-Michel Jarre.

Idag har CISAC, Confederation of Societies of Authors and Composers, där Bildupphovsrätt finns representerade i styrelsen, publicerat en uppmaning till världens regeringar att agera för att rädda världens kulturskapare från ekonomisk kollaps i Corona-pandemins fotspår.

"Det är nödvändigt att alla regeringar säkerställer högsta möjliga stödnivå för kulturskaparna nu", skriver organisationens ordförande och vice ordföranden i brevet. De ger även exempel på länder som de anser har agerat resolut; Frankrike, som sjösatt en krisfinansiering för den krativa sektorn, och Argentina, Chile och Peru som genom skattemässiga lättnader och krisutbetalningar hjälper kulturskaparna.

–I Sverige välkomnar vi regeringens extra kulturanslag på 500 Mkr och Bildupphovsrätt har tillsammans med bildorganisationerna lämnat konkreta förslag och ställt oss till förfogande för att förbättra situationen, säger Bildupphovsrätts VD Mats Lindberg.

CISAC representerar 4 miljoner kulturskapare över hela världen.

Läs hela CISAC:s öppna brev här.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.