2020-03-20 10:29Pressmeddelande

Konstnärsorganisationer föreslår krispaket för drabbade bildskapare

För våra bilders värdeIllustration av Karin Ohlsson

Bildupphovsrätt har tillsammans med Konstnärernas Riksorganisation tagit fram ett förslag till akut krisstöd för konstnärer.
– Vi tror effekten skulle vara oerhört stark eftersom pengarna hamnar direkt hos konstnären, säger Bildupphovsrätts VD Mats Lindberg.


Coronaviruset slår hårt mot landets bildskapare i form av inställda utställningar och uppdrag. Därför föreslår organisationen Bildupphovsrätt tillsammans med Konstnärernas Riksorganisation ett krispaket om 25 miljoner kronor.

Förslaget innebär att pengarna fördelas till de konstnärer som finns i databasen för kompensationssystemet IV, individuell visningsersättning. Denna ersättning gäller konstnärer vars verk visas offentligt, och organisationerna menar att databasen väl speglar vilka konstnärer  som nu är mest aktiva.

– Vi tror även att signalen om att pengar kommer kan ge en stark effekt. Vi skulle genom vår upparbetade infrastruktur kunna göra utbetalningen inom en snar framtid, säger Mats Lindberg, Bildupphovsrätts VD.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson

Relaterad media