2020-03-23 09:07Pressmeddelande

Fotograforganisationer föreslår akut krisstöd på 25 miljoner

För våra bilders värdeIllustration av Karin Ohlsson

Organisationen Bildupphovsrätt har tillsammans med Svenska Fotografers Förbund, Bildleverantörernas Förening och Journalistförbundet lämnat in ett förslag till akut krisstöd för fotografer till regeringen.
– Vi tror effekten skulle vara oerhört stark eftersom pengarna hamnar direkt hos fotograferna, säger Bildupphovsrätts VD Mats Lindberg.

Coronaviruset slår hårt mot landets bildskapare i form av inställda uppdrag. Därför föreslår organisationen Bildupphovsrätt tillsammans med Svenska Fotografers Förbund, Bildleverantörernas Förening och Journalistförbundet ett krispaket om 25 miljoner kronor.

Förslaget innebär att pengarna fördelas till de fotografer som finns i databasen för kompensationssystemet individuell reprografiersättning, IR. Denna ersättning gäller bildskapare vars bilder publicerats i tidskrifter och böcker och organisationerna menar att databasen väl speglar vilka fotografer som nu är mest aktiva inom detta område.

– Vi tror även att signalen om att pengar kommer kan ge en stark effekt. Vi skulle genom vår upparbetade infrastruktur kunna göra utbetalningen inom en snar framtid, säger Mats Lindberg, Bildupphovsrätts VD.

Förslaget med erbjudande om att ta fram nödvändiga beredningsunderlag skickades till kulturdepartementet under fredagen.

Se förslaget i sin helhet i bifogad pdf-fil.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.