2021-04-15 07:30NYHETER

”Det finns 2,5 miljoner kronor i potten”

Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström Foto: Eva EdsjöSvenska Tecknares ordförande Josefine Engström Foto: Eva Edsjö

Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström uppmanar alla bild- och formskapare som jobbat på uppdrag för SVT och UR att söka ersättning för vidaresändning. Anledningen? Det finns 2,5 miljoner att dela på.
Precis som med andra upphovsrättsliga ersättningar är det här pengar du som skapare av ett verk har rätt till, säger Josefine Engström. 

Bildupphovsrätt har hand om den ersättning för vidaresändning som upphovspersoner får när programutbud från SVT och UR sänds vidare i andra aktörers nätverk, till exempel Telia och Comhem. Och det rör sig om en ganska stor pengapott – nästan 2,5 miljoner kronor för skapare inom bild och form.

Så långt allt väl. Men för att kunna fördela pengarna så rättvist som möjligt behöver upphovspersonerna själva meddela var och när deras verk sänts. På det sättet kan Bildupphovsrätt fördela pengarna till skaparna.

Men Bildupphovsrätt ser att det är flera skapare inom bild och form som inte ansöker om vidaresändningsersättning. Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström reflekterar kring vad det kan bero på:

– Jag tror tyvärr att många av våra medlemmar som arbetar som illustratörer och grafiska formgivare inte känner till att den här ersättningen finns. Men jag vill passa på att uppmana alla att se om de är behöriga till ersättningen.  

Hur vet man om man har rätt till vidaresändningsersättning?

– Det enklaste sättet är att göra en sökning på sitt eget namn + 2019 i Svensk mediedatabas. Och får man en träff på sitt namn så kan man skicka in en ansökan på Bildupphovsrätts hemsida. Det räcker med ett par produktioner för att man ska kunna ta del av ersättningen.

Varför är det viktigt att söka vidaresändningsersättning?

– Precis som med andra upphovsrättsliga ersättningar, som IR, är det här pengar du som skapare av ett verk har rätt till. Och det finns ju mycket pengar att hämta här. Hela 2,5 miljoner kronor fördelas ut inom ramen för vidaresändningsersättning.

 Måste det vara så administrativt krångligt att söka ersättningar?

– Det kanske det kan upplevas som! Jag har full förståelse för att det kan kännas krångligt. Men då får man påminna sig om att det är så systemet fungerar och att en stor del av inkomsterna för våra yrkesgrupper finns i upphovsrättsliga ersättningar. Systemet ersätter för intrång i upphovsrätten men det som krävs är att skaparna själv registrerar var deras verk har visats.


Sista dag att rapportera in medverkan i program som vidaresänts under 2019 är 15 maj 2021. På Bildupphovsrätts hemsida kan du läsa hur du går tillväga.



Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.