2021-12-13 15:13Pressmeddelande

Rekordmånga bildskapare ansöker om upphovsrättspengar

Konstnären Frida Fjellman tillhör de som får del av IV-ökningen. Foto: Emma GripKonstnären Frida Fjellman tillhör de som får del av IV-ökningen. Här tillsammans med hunden Debbie.Foto: Emma Grip

Lucia kommer inte bara med ljus i hår, utan även med 64 miljoner kronor som betalas ut idag. Mottagare är 4 561 konstnärer vars verk visas på offentliga platser. 
– Den där slanten har räddat mig vid flera tillfällen, säger konstnären Frida Fjellman.

Individuell visningsersättning, IV, är ett statligt anslag som kompenserar för ett undantag i upphovsrätten som gör att verk kan visas offentligt. I år har coronastödet på 10 miljoner från förra året permanentats, och utbetalningen sker traditionsenligt runt Lucia-dagen.

Men fler än någonsin har sökt ersättningen, vilket gör att den enskilde mottagaren inte märker av höjningen. Det är helt enkelt fler som ska dela på kakan: 4 561 konstnärer jämfört med 4 401 förra året.

En av dem som får del av de 63 999 999 kr som betalas ut idag är glaskonstnären Frida Fjellman. Hon har sålt flera verk till kommuner, regioner och muséer och tycker att IV är en viktig ersättning av flera anledningar:
– Vid flera tillfällen har den där slanten som kommer i slutet av året räddat mig! När jag trott att jag tömt alla tillgångar och inte fått ekonomin att gå ihop... Så kommer IV i slutet på året och så helt plötsligt har man ateljéhyra för tre månader till, säger Frida Fjellman.

Men hon vill också lyfta det symboliska värdet:
– IV visar på att konsten i samhället är viktig. Konstnären får betalt för att verket fyller en funktion, på samma sätt som musik och film gör, säger hon. 

Fredrik Lomäng, Bildupphovsrätts nye VD.
Fredrik Lomäng, Bildupphovsrätts VD. Foto: Emma Grip

Fredrik Lomäng, VD för Bildupphovsrätt, säger att upphovsrätten är viktig just eftersom den förbättrar chansen för konstnärer att kunna försörja sig på egna meriter:
– Stipendier kommer oregelbundet, men IV är en regelbunden inkomst för konstnärligt arbete. Det är stabilt system med pengar för offentlig visning av verken, säger Fredrik Lomäng.

Undersökningar som Bildupphovsrätt har gjort visar att IV oftast går rakt in i den konstnärliga verksamheten till ateljékostnader, inköp av konstnärsmaterial, att kunna avsätta tid till ett projekt eller liknande. 


Du kan läsa mer om Individuell visningsersättningBildupphovsrätts hemsida.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Fredrik Lomäng
VD
Fredrik Lomäng