På måndagförmiddagen stod det klart att EU:s ministerråd säger ja till moderniserade upphovsrättslagar.
– Vi står redo att teckna licensavtal med alla kommersiella plattformar som behöver, säger Mats Lindberg, Bildupphovsrätts VD.
Motståndarna mot direktivet lyckades göra det till en splittrande inrikespolitisk fråga. En majoritet av riksdagens partier är motståndare till delar av direktivet: artikel 11 och artikel 13. Sverige röstade därför nej till hela direktivet i rådet, vilket beslutades i riksdagens EU-nämnd i fredags.
Men det förändrade inte beslutet i rådet idag efter att Tyskland meddelat att man accepterar det liggande direktivet.
– Direktivet är en frihetsreform för användarna och en rättighetsreform för bildskaparna. Vi står redo att teckna licensavtal med alla kommersiella plattformar som behöver så att verksamheten kan rulla på som vanligt, säger Mats Lindberg, Bildupphovsrätts VD.
Nu väntar en implementeringsperiod av direktivet på 2 år.
Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.