2019-02-28 09:30NYHETER

Till dig som söker fakta om EU:s upphovsrättsdirektiv

För våra bilders värdeIllustration av Karin Ohlsson

Det är mycket oroande för svenskt kulturliv att okunniga svenska EU-parlamentariker försöker göra konstnärernas villkor till ett slagträ i det kommande EU-valet och i den svenska inrikespolitiken.

Intrycket är att våra svenska parlamentariker inte har tagit del av den text som de i mars ska besluta om, utan istället förhåller sig till den metadebatt som drivs av upphovsrättens främsta motståndare, nätföretagen och Piratpartiet vars tyska EU-parlamentsledamot Julia Reda driver opinionen i frågan. Tillsammans har de lanserat begrepp som ”länkskatt” och ”censurmaskin” samt slogans i stil med ”EU kommer döda internet som vi känner det” eller ”EU vill förstöra det öppna internet”.

Vi välkomnar en debatt som i stället utgår från den text som det ska beslutas om och dess syfte. 

Vi rekommenderar alla som är intresserade av frågan att ta del av den genomgång av direktivet som upphovsrättsjuristen Thorbjörn Öström och Erik Åslin på STIM gjort. Det finns att ta del av här. https://www.stim.se/sv/nyheter/pm-om-copyrightdirektivet

Mats Lindberg, VD Bildupphovsrätt
Åsa Bernhardsson, konstnär och ordförande, Bildupphovsrätt

 


Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson