2018-12-12 14:00Pressmeddelande

567 konstnärer i Skåne får dela på 7 miljoner kronor

För våra bilders värdeIllustration av Karin Ohlsson

Imorgon på Lucia betalar Bildupphovsrätt i Sverige ut IV-ersättning till landets konstnärer. Och de skånska konstnärerna får nästan 2 miljoner mer att dela på i år.
–Ökningen av anslaget är mycket välkommet, många konstnärer har svårt att får ekonomin att gå ihop, säger Mats Lindberg, VD för Bildupphovsrätt.

Lagom till jul varje år dimper det ner pengar på kontot till konstnärer som sålt verk som berikar våra offentliga miljöer. Det kan handla om målningar i en skolkorridor eller skulpturer på en tågstation.

I år får totlat 4 208 konstnärer dela på 56 miljoner kronor, vilket är 15 miljoner mer än förra året. I Skåne handlar det om 567 konstnärer som får dela på 7 156 028 kronor. Det är en ökning med 1 929 670 kronor. En ökning av det statliga anslaget som Bildupphovsrätt kämpat länge för.

IV, eller individuell visningsersättning som förkortningen står för, är ett statligt anslag och kan jämföras med den ersättning som tonsättare får när deras musik spelas offentligt, eller med den som författare får när deras böcker lånas ut på bibliotek.

– Vi och våra medlemmar har jobbat i över tio år för att få politikerna att höja anslaget. Det här är en viktig delseger, säger Mats Lindberg, VD på Bildupphovsrätt, den organisation som administrerar utbetalningarna

Konstnärerna får allt från 289 kronor upp till maxbeloppet 52 000 kronor i ersättning. Hur mycket de får beror på hur många verk de har sålt för utsmyckning av offentliga miljöer, och hur mycket dessa kostat. Det spelar också in hur många människor som tar del av verket. Ett verk på ett välbesökt torg ger sålunda mer än om samma verk är placerat i ett konferensrum på en sjukhus. 

För de flesta som får ersättningen rör det sig om några tusenlappar, men det brukar vara mycket välkomna pengar inför julhelgerna. En genomsnittlig bildkonstnär har en månadsinkomst på 13 200 kronor, enligt Konstnärsnämndens rapport 2016.

– Med tanke på den gedigna utbildning och erfarenhet som många bildkonstnärer har är det här är det en mycket låg inkomst. Så är det. Och att de ska kompenseras för inskränkningen i upphovsrättslagen är en självklarhet, säger Mats Lindberg.


Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.