2021-11-09 07:42NYHETER

Vem vill du se som ombud för levande konstnärer?

Nu får du som är medlem rösta fram ombud till Bildupphovsrätts stämmor!
Omröstningen är öppen till 30 november och du loggar in på vår röstningssajt med bank-id.
Till ombud för nu levande konstnärer finns fyra kandidater:
Kjell Nilsson, Ulla West, Frederic Iriarte och Jörgen Nilsson. Här kan du läsa lite mer om dem:
(Här kan du läsa om kandidaterna för arvingar.)

Skulpturen
Skulpturen "Trana" © Kjell Nilsson / Bildupphovsrätt 2021

Hej Kjell Nilsson! Vem är du?
– Jag bor och verkar i Tomelilla på Österlen där jag både ateljé och verkstad. Jag är heltidsutövande konstnär och arbetar med måleri och skulpturer i metall. Skulpturerna och statyetterna går i hjärtats tecken – och i regel utförda i stål och mässing. Målet kan vara att högt värdesätta handlandet i hjärtats tjänst och då både i stort och smått. Mina verk finns representerade i ett flertal kommunala, landstings och regionförbunds samlingar. 

Varför kandiderar du till ombud?
– Upphovsrätt är ett område där jag känner att jag kan bidra med gedigen kunskap och erfarenhet. Till exempel har jag varitr rådgivare åt Svenska Uppfinnarföreningen i 25 år, jag har föreläst och utbildat i upphovsrätt på högskolenivå. Jag är också bra på avtal och juridisk text - jag har varit behjälplig vid författande av såväl samarbetsavtal som  utvärderingsavtal och licensavtal. Under åren har jag träffat tusentals personer med olka idéer och varit behjälplig vid mer än 200 produktlanseringar (uppstart av olika företag ) Projektledare för ett stort antal kulturprojekt.



Skulpturen ODE 707 © Ulla West / Bildupphovsrätt 2021

Hej Ulla West! Vem är du?
Jag kommer från Trollhättan men är baserad i Stockholm. Har studerat på Universitet i Göteborg, Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm. Jag  är aktuell bland annat med en pågående utställningsturnén sedan 2019  "Text Garden, Bibliotec Nordica", Skulpturen ODE 707 på bilden,  som invigdes i Zachrisbergsparken i Stockholm 2020. Sedan khar jag även ställt ut på Konstnärshuset Sthlm och i Marabouparken 2021.
Jag jobbar även med essäboken TEXT GARDEN som ska ges ut 2022.

Varför kandiderar du till ombud? 
Jag har tidigare, mellan åren 2005-2014, varit ledamot i Bildupphovsrätts styrelse.  Jag tycker upphovsrättsliga frågor är så viktiga för konstnärer! Flertalet konstnärer har långa utbildningar och stora studieskulder, men trots detta är konstnärers inkomster låga och våra omkostnader stora. De flesta konstnärer är beroende av stipendier och att
ständigt i ansökningar vädja och motivera. Utdelningen är godtycklig, det
konstnärliga arbetet är otryggt utan kontinuitet och framförhållning.
Konstnärers arbete är viktigt och arbetsersättningar måste värnas om!


Hysterisk multimedia, intervju, konferens, dokumentation, video, film, fotorepotage, ego-exhibitionism”
Olja på duk, 150 x 200 cm, konstnärens ägo.
© Frédéric Iriarte / Bildupphovsrätt 2021 frederic@iriarte.info
”Hysterisk multimedia, intervju, konferens, dokumentation, video, film, fotorepotage, ego-exhibitionism” © Frédéric Iriarte / Bildupphovsrätt 2021

Hej Frédéric Iriarte! Vem är du?
Jag är svensk/fransk konstnär, bosatt och verksamt i Järna (Söder om Södertälje).  Som formgivare och f d lärare vid KTH inom Innovation och Design (bl.a grundare till ARTOTEC Konst & Teknik). Jag är även grafiker, musiker, kompositör, förläggare av konst & design böcker (Irréaliste Förlaget), producent, filmskapare, forskare & utvecklare av monumentalkonst för offentliga miljöer med holistiskt helhetssyn och metoder.

Varför vill du bli ombud?
Jag är f d ordförande på KC-öst  och har lång erfarenhet av upphovsrätt och hur den förhoppningsvis skulle kunna fungera ännu bättre. Jag har kämpat mot Facebook, Google, YouTube med flera för mina rättigheter. Jag har en plan,  några idéer och förslag.
Jag är övertygad om att jag kan bidra och vara en lämplig kandidat! 



© Jörgen Nilsson / Bildupphovsrätt 2021 Foto: Tord Lund

Vem är du?
Jag heter Jörgen Nilsson och är skulptör. Jag gick på Konsthögskolan i Stockholm 1982-1988, jag har varit projektledare på Statens konstråd och är nu projektledare på  Kiruna kommun. Jag har gjort ett 20-tal offentliga konstnärliga gestaltningar runt om i Sverige. Skulpturen på bilden är placerad framför Världsarvsmuseet i Skule
Diam 600 cm djup i centrum 30 cm polerat rostfritt stål i skålens centrum ett topografiskt korrekt porträtt av Skuleberget, skålens flacka utformning innebär att
regn och avdunstning skapar en enkel dynamik avseende vattennivån och därmed hur stor del av Skuleberget som blir synligt.

Varför kandiderar du till medlemsombud ?
Erfarenhet och insikten om att IV utgör en viktig del av min framtida ekonomi.


Du som är medlem röstar på din kandidat på vår röstningssajt. Där loggar du in med bank-id.


Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.