2018-11-15 15:39NYHETER

Google och upphovsrätt tema för nordisk konferens

Sylvie Fodor CEPICSylvie Fodor, VD för CEPIC, är huvudtalare på den nordiska upphovsrättskonferensen. Foto: Emma Grip

Årets nordiska upphovsrättskonferens för bildskapare pågår just nu i Stockholm. Det är 36 deltagare från de nordiska länderna som träffas för att uppdatera sig om det allra senaste inom upphovsrätt.

Och det kommer att handla mycket om Google och de utmaningar som upphovsrätten ställs inför med digitaliseringen och internet.

Gästföreläsare är Sylvie Fodor från Frankrike, VD för den europiska organisationen för bildbyråer CEPIC. Hon berättade bland annat om varför Google Images är ett hot mot bildbyråerna och hur Google möjliggör bildanvändande, men utan att ge fotograferna den ersättning de har rätt till.

Vi behöver lagstiftningens hjälp för att kom tillrätta med detta. Det handlar inte bara om pengar utan att upphovspersonerna ska ha kontroll över sina verk, sa Sylvie Fodor.

Konferensen avslutas imorgon, fredag.


Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.