2018-09-28 10:00Pressmeddelande

Bildupphovsrätt skriver debatt i dagens Metro

”Ni behöver varken snylta eller filtrera om ni skriver avtal med oss”, skriver Bildupphovsrätts ordförande och VD i Metro idag. 
Foto: Pressbild”Ni behöver varken snylta eller filtrera om ni skriver avtal med oss”, skriver Bildupphovsrätts ordförande och VD i Metro idag. Foto: Pressbild

I en debattartikel i Metro idag bjuder Åsa Berndtsson och Mats Lindberg, ordförande repektive VD i Bildupphovsrätt, in Google och Facebook att skriva ”100% filterfria licensavtal” istället för att filtrera bort upphovsrättsskyddat material.

Bakgrunden är det nya EU-direktivet om upphovsrätt på nätet som både Facebook och Google starkt emotsätter sig, bland annat genom välfinansierade lobby-kampajer i Bryssel.

 – Vi tycker det är viktigt med konkurrensneutralitet. Facebook och Google måste behadlas som alla andra företag som vill använda sig av upphovsrättsskyddade verk för att öka kundupplevelsen: man får betala för sig, helt enkelt, säger Mats Lindberg, Bildupphovsrätts VD.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.