2019-03-20 14:24Pressmeddelande

Över 750 kulturskapare skriver under för EU:s upphovsdirektiv

Carolina Falkholt är en av över 650 kulturskapare som uppmanar EU-parlamentarikerna att rösta JA till upphovsrättsdirektivet.
Foto: Matt DoyleCarolina Falkholt är en av över 650 kulturskapare som uppmanar EU-parlamentarikerna att rösta JA till upphovsrättsdirektivet. Foto: Matt Doyle

Vissa svenska parlamentariker har meddelat att de planerar att rösta nej till EU:s nya upphovsrättslagar. Detta har fått kulturskaparna i Sverige att mobilsera i ett upprop.
– Upphovsrätten är grunden till allt professionellt skapande, säger Carolina Falkholt, en av de över 750 kulturskapare som hittills skrivit under.

På tisdag eller onsdag nästa vecka ska EU rösta om nya upphovsrättslagar. Mycket tyder på att vissa av de svenska EU-parlamentarikerna kommer att rösta mot förslaget.

– Många har helt svalt nätjättarnas desinformation och vokabulär. Det är mycket beklagligt. Hela direktivet syftar till att modernisera upphovsrätten till det digitala samhälle vi lever i idag, och det är verkligen på tiden, säger Åsa Berndtsson, konstnär och ordförande i organisationen Bildupphovsrätt.

Bland kulturskaparna som skrivit under uppropet hittar vi kända namn som Lasse Åberg, Benny Andersson, Amanda Ooms, Karin Mamma Andersson, Ernst Billgren och Carolina Falkholt.

– Facebook och Google censurerar bilder på ammande kvinnor och info-kampanjer om kondomer. Att man nu pratar om att det är upphovsrätten som hotar yttrandefriheten på nätet är löjligt. Det handlar bara om pengar, säger Carolina Falkholk.

Länk till uppropet.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson