2016-12-19 11:21Pressmeddelande

NU BETALAR VI UT 35 MILJONER KRONOR

I dagarna landar IV-ersättningen på kontot hos konstnärer som sålt verk till stat, kommun, landsting eller kyrkan. Totalt får 3 760 personer dela på nästan 36 miljoner kronor. 

IV, eller individuell visningsersättning som förkortningen står för, är ett statligt anslag och kan jämföras med den ersättning som tonsättare får när deras musik spelas offentligt, eller med den som författare får när deras böcker lånas ut på bibliotek.

Frågor och svar om IV hittar du här 


Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.