2020-05-12 11:00Pressmeddelande

Han blir ny VD på Bildupphovsrätt

För våra bilders värdeIllustration av Karin Ohlsson

Styrelsen för Bildupphovsrätt har utsett Fredrik Lomäng till ny VD från 21 september.

Han innehar idag en chefsposition på fackförbundet Handels och har erfarenhet av och kunskap om upphovsrätt efter att tidigare ha jobbat på STIM i över 10 år. 

– Vi i styrelsen anser att Fredrik Lomäng är en utmärkt person att ta över ledarskapet och utvecklingen av Bildupphovsrätt, bland annat på grund av hans erfarenheter från STIM, säger Åsa Berndtsson, styrelsens ordförande.

Fredrik Lomäng tillträder sin nya roll 21 september och nuvarande VD Mats Lindberg går i pension den 30 september.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson