2017-10-27 10:12Pressmeddelande

FEM KOMMUNER, TRE KONSTFÖRENINGAR OCH ETT MUSEUM HAR TECKNAT BILDLICENSAVTAL

Vi välkomnar flera nya kommuner föreningar och museum som under hösten valt att teckna något av våra bildlicensavtal. Några av dessa är redan befintliga kunder som valt att utöka sin licens för att kunna digitalisera och tillgängliggöra konstsamlingar. 

- Vi är glada att fler och fler ser fördelarna med en generell bildlicens. På så sätt kan vi tillsammans se till att tillgängligheten för konsten ökar samtidigt som bildskaparna får betalt för sitt arbete säger Erik Forslund förhandlingschef på Bildupphovsrätt.

Uppsala kommun Kalmar Kommun Ystad kommun Söderköpings kommun Vadstena kommun Kramfors konstförening Finspångs konstförening Barnbokbildernas vänner och Östergötlands museum. Välkomna!


Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.