2020-08-20 12:34Pressmeddelande

Bildskapare välkomnar bred utredning om privatkopiering

Regeringen har idag beslutat tillsätta utredningen om privatkopieringsersättning. Detta är en mycket viktig fråga för Sveriges bildskapare som i dagens system inte fullt ut omfattas av ordningen.

– Vi välkomnar regeringens beslut om en bred utredning som undersöker i vilken omfattning privatkopiering av stillbilder sker och hur bildskaparna ska ersättas för detta. I andra EU länder är bildskaparna fullt ut med i ersättningssystemet. Vi vet också att privatkopieringen av stillbilder är omfattande även i Sverige. Det är dags för bildbetalt nu, säger Bildupphovsrätts VD Mats Lindberg.


Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.