2017-11-16 11:09Pressmeddelande

87,4 MILJARDER KRONOR TILL UPPHOVSPERSONER 2016

Enligt nya siffror från CISAC (Confederation of Societies of Authors and Composers), där Bildupphovsrätt finns representerade i styrelsen, fortsätter de globala intäkterna till upphovspersoner att öka och landar på 87,4 miljarder kronor för 2016.

Sverige sticker ut när det gäller insamling för digital konsumtion, hela 33% av de totala intäkterna kommer från digitalt och en orsak till det är att fler och fler använder betaltjänster för att strömma musik.

När det gäller konst och visuellt innehåll har de totala intäkterna ökat med över 40 % under perioden 2012-2016 och trots variationer mellan åren så är trenden starkt uppåtriktad.

Följerättsersättningen (resale right) har fortsatt stor betydelse för bildskapares inkomst och intäkter av följerättsersättningen har ökat med närmare 25% under 2016.

Bildupphovsrätt ligger på sjätte plats i världen när det gäller total insamling till bildupphovspersoner och på femte plats när det gäller insamling av följerättsersättning. Men om vi tar hänsyn till befolkningsmängd så ligger vi i absoluta toppen strax bakom vår Holländska systerorganisation.  

- Nu är det viktigt att bildskaparna kan få inkomster från verk som används online. Där står vi redo att teckna fler licensavtal med både små och stora aktörer. När det gäller de digitala jättarna, Facebook och Google med flera, behöver vi stöd i lagstiftning för att få in ersättningen. De gör enorma vinster på bilderna men betalar inte skaparna vad de har rätt till säger Mats Lindberg, VD på Bildupphovsrätt.

Läs hela rapporten från CISAC här


Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.