2024-06-18 09:19NYHETER

Så hindrar du Meta från att använda dina verk för AI-inlärning

Bildupphovsrätts jurister Marcela Contardo och Jenny RudvallBildupphovsrätts jurister Marcela Contardo och Jenny Rudvall. Fotograf: Märta Thisner

Meta uppdaterar sina användarvillkor för Facebook och Instagram den 26 juni 2024. Därefter planerar Meta att använda allt innehåll du har delat på plattformarna för att utveckla och förbättra sina AI-modeller/funktioner. Träningsinformationen kan inkludera dina inlägg, bilder och bildtexter. Bildupphovsrätt rekommenderar att du motsätter dig användningen.

Uppdatering den 19 juni 2024: Meta har i ett pressmeddelande meddelat att man tillfälligt har pausat träningen av sina AI-modeller/funktioner. Bildupphovsrätt uppmanar dock fortfarande till att följa instruktionerna nedan för att göra invändningar, om man inte vill att Meta ska använda ens verk för AI-inlärning i framtiden.

Så här gör du

För att hindra Meta från att använda din information inklusive bilder, måste du invända via Metas onlineformulär senast den 25 juni 2024.

Gå in på Instagrams integritetspolicy eller Facebooks integritetspolicy. Du behöver vara inloggad på ditt konto för att det ska gå att komma vidare med din invändning.

Klicka på texten/länken ”rätten att göra invändningar”. I formuläret finns ett avsnitt som heter ”Berätta hur behandlingen av information påverkar dig.”. I den rutan skriver du:

"Jag förbehåller mig alla rättigheter till innehållet och vill inte att det ska användas för AI-inlärning. Text, grafik, bilder, ljud och annat innehåll som laddas upp via mitt konto är skyddade av upphovsrätt. Den här invändningen ska också ses som en opt-out (förbehåll mot användning) i enlighet med 15 a § lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk och artikel 4 i det så kallade DSM-direktivet.

Du kan behöva verifiera din e-post med hjälp av en säkerhetskod för att kunna skicka in din invändning.

Efter att din invändning har skickats bör du få en bekräftelse från Meta på att din invändning har accepterats.

 


Ämnen: AI

Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att bildskaparen får betalt när verken används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Jenny Rudvall
Chefsjurist
Jenny Rudvall