2021-12-14 08:02NYHETER

Rösträkningen är klar - här de nya medlemsombuden!

foto: Kenneth Bamberg /Göran Lindelöwfoto: Kenneth Bamberg/Göran Lindelöw

Ulla West och Maja Berg Lindelöw har valts till nya medlemsombud på Bildupphovsrätt. 
– Att utses som ombud är ett ansvar, upphovsrätt handlar om att få ersättning för ett arbete som är gjort, säger Ulla West.

Under november har Bildupphovsrätts medlemmar haft möjlighet att rösta på vilka de vill ska representera dem på kommande årsmöten. Som ombud för nu levande konstnärer fickt Ulla West flest röster:

– Att utses som ombud är ett ansvar, upphovsrätt handlar om att konstnärerna får ersättning för arbete som är gjort. Och i förlängningen om jämlikhet och om den fria konsten, säger Ulla West.

Som ombud för de som ärvt rättigheter var det Maja Berg Lindelöw som fick flest röster. Hon är dotter till Björn Berg, mest känd för har illustrerat Emil-böckerna. Hon vet hur komplicerat det kan vara att hålla koll på upphovsrätten efter en avliden upphovsperson:

– Jag ser på internet hur pappas bilder används och ibland utan namnangivelse. Det är en viktig uppgift, att se till att upphovsrätten skyddas även när upphovspersonen inte lever längre, säger Maja Berg Lindelöw.

Även ersättare har utsätts. Ersättare till Ulla West blir Kjell Nilsson och till Maja Berg Lindelöws ersättare valdes Katarina Pirak Sikku. Medlemsombud och ersättare väljs på tre år.

Ladda ner rapporten från ombudsvalet 2021 här.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson