2020-01-09 12:05NYHETER

Nu blir verk från dessa konstnärer fria att använda

Detta är kanske Storm P:s mest kända verk. ”Hvornaar fungerer ophavsret bedst? Hver gang!” Storm P, eller Robert Storm Petersen, dog 1949 och hans verk är inte längre skyddade av upphovsrätt. Illustration: Storm P

Upphovsrätten gäller under konstnärens livstid och därefter i ytterligare 70 år. Verk av en konstnär som dog 1949 blev alltså fria att använda från och med 1 januari.

Exempel på konstnärer vars verk blev fria att använda vid årsskiftet:

Axel Enoch Boman

Arvid Fougstedt

Esther Gehlin

Hjalmar Grahn

Akke Kumlien

Nils Nilsson

Anna Petrus

Storm P (Robert Storm Petersen) 

Ellen Trotzig

Bo Vilson (Bovil)

För dessa gäller inte längre upphovsrätten och därför ska inte heller följerättsersättning utgå.

Lista över fler konstnärer vars verk sedan 1 januari inte längre skyddas av upphovsrätt.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.