2021-05-18 13:24NYHETER

Makode Linde: ”Jag är en administrativ katastrof”

För snart 10 år sedan skapade Makode Linde en tårta i form av en svart kvinnokropp som skrek när kulturministern skar en bit. Resten är historia, som man säger. För den som vill veta mer om tårtskandalen finns en nygjord dokumentär på SR Play som berättar hela historien om konstverket ”Painful Cake”. Men vi ringde upp Makode för att snacka upphovsrätt.

Hej Makode! Varför är du medlem i Bildupphovsrätt?
– Det är av flera orsaker; dels ser jag det som att vara med i en fackförening… någon som representerar mina intressen. Och att de sedan sammanställer och samlar in copyright-pengar för min räkning – det är fantastiskt!

Hur då?
– Jag är en administrativ katastrof! Att Bildupphovsrätt tar hand om förfrågningar och sedan fakturerar passar mig utmärkt. När jag får frågor om att ha med mina bilder i olika sammanhang säger jag bara ”ja, jag är gärna med, men pengar och sånt får ni ta med Bildupphovsrätt. Jag är medlem där".

Är upphovsrätt viktigt för dig?
– Ja, upphovsrätt är viktigt. För att kunna arbeta som konstnär måste jag få betalt. Jag brukar förklara det som att Bildupphovsrätt är som Stim… för alla fattar grejen med Stim - att låtskrivare, artister och musiker måste få betalt när deras musik används, annars kan de inte fortsätta skapa. Bildupphovsrätt funkar likadant.

Hur påverkas ditt arbete av pågående pandemi?
– Allt har varit inställt i över ett år nu... Här i Tyskland där jag bor har de varit frikostiga med corona-stöd och i kanske nio månader var det skönt att jobba utan deadline… men i ett konstnärskap finns olika processer, man går igenom olika steg... Nu kan jag sakna att ha deadlines. Samtidigt har jag fått tid att experimentera och utveckla andra sidor i mitt konstnärskap.

Vad har du för planer framöver?
– Jag ska snart iväg till Bryssel och bygga en utställning på ett galleri som heter Park Park Studios. Vernissage blir den 22 juli. Sedan när allt börjar rulla på som vanligt igen tänker jag kommer jag tillbaka till Sverige igen och tar upp mitt samarbet med Teaterinstitutet i Lappland, där jag gör masker och även kostym och scenografi tillsammans med ensemblen.

Ghost Blob. Konstnär: Makode Linde

Ghost Blob. © Makode Linde / Bildupphovsrätt 2021

 Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att bildskaparen får betalt när verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.