I januari började Bildupphovsrätts nya chefsjurist Jenny Rudvall. Vi ställde fyra snabba frågor för att få veta lite mer om henne:
Välkommen till Bildupphovsrätt, Jenny! Berätta, vem är du?
Jag är 38 år och uppväxt i Dalarna. Jag började plugga juridik på Stockholms Universitet och blev kvar här, nu bor jag på Söder med min familj. Tidigare har jag jobbat med immaterialrätt på såväl advokatbyråer som företag, senast på Electrolux.
Vad ska du göra på Bildupphovsrätt?
Jag kommer arbeta med juridiska frågor inom organisationen. Allt från att svara på frågor från medlemmar till att upprätta avtal och verka för att det upphovsrättsliga skyddet stärks på olika sätt. Jag tycker det ska bli jättekul att arbeta för gruppen bildskapare!
Varför är det viktigt med upphovsrätt?
Kulturskapande är viktig del av samhället, det för utvecklingen och värderingar framåt. Och där är upphovsrätten en förutsättning, bland annat för att professionella bildskapare ska kunna försörja sig på sitt yrke.
Vad har du själv för förhållande till bildkonst?
Jag älskar bredden som finns inom bildgenren. Jag är speciellt fascinerad av konst som förflyttar mig till en annan tid och rum. Senast blev jag väldigt tagen av "Aquanauts: Expeditionen" på Kulturhuset i Stockholm. Händelsen som utställningen handlar om utspelar sig på en plats nära där jag växte upp, vilket gjorde det extra spännande. Den rekommenderar jag verkligen!
Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.