2019-12-13 05:30NYHETER

Idag får 4277 konstnärer dela på 54 miljoner kronor

Anna Finney är en av alla konstnärer som idag får visningsersättning utbetald.Anna Finney är en av alla konstnärer som idag får visningsersättning utbetald. Foto: Emma Grip

I dagarna får 4277 bildskapare individuell visningsersättning (IV) från Bildupphovsrätt. Det är ett statligt anslag som kompenserar för ett undantag i upphovsrätten.
– Det är en viktig ersättning som jag använder till ateljékostnader, säger konstnären Anna Finney.

Lagom till jul varje år betalar Bildupphovsrätt ut en ersättning till konstnärer vars verk visas offentligt, individuell visningsersättning (IV). I år får 4 277 konstnärer dela på 54 230 000 kronor. En av dem är konstnären Anna Finney som har sålt verk till både kommuner, landsting, Uppsala konstmuseum och Kungliga Vetenskapsakademien.

– Jag använder IV-ersättningen för att betala hyran till min ateljé. Det som är så bra med IV är ju att det faktiskt är ersättning för utfört konstnärligt arbete. Konstnärer vill ju göra sitt jobb och få betalt för det, precis som andra yrkesgrupper. Men vi hänvisas ofta till att jobba med helt andra yrken och söka bidrag och stipendier för att få ekonomin att gå ihop, säger Anna Finney.

Enligt en rapport från Konstnärsnämnden från 2016 har en genomsnittlig bildkonstnär en månadsinkomst på 13 200 kr. Många har - precis som Anna Finney - många år av konstnärlig utbildning i bagaget, ofta på högskolenivå.

Åsa Berndtsson, ordförande för Bildupphovsrätt, förklarar att upphovsrätten är viktig eftersom den förbättrar chansen för konstnärer att kunna försörja sig på egna meriter:

– Stipendier kommer oregelbundet, men IV är en regelbunden inkomst som bygger på att folk betalar för sig, säger Åsa Berndtsson.

Visningsersättningen betalas traditionsenligt ut på Lucia-dagen.

Läs mer om IV på Bildupphovsrätts hemsida.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson