2021-11-30 11:55NYHETER

Idag får 2 269 bildskapare dela på 38 miljoner för kopierade bilder

Fotografen Julia Lindemalm, här tillsammans med hunden Rut, tycker det är viktigt med upphovsrättsliga ersättningar.  Foto: Emma LarssonFotografen Julia Lindemalm, här tillsammans med hunden Rut, tycker det är viktigt med upphovsrättsliga ersättningar. Foto: Emma Larsson

Idag betalar Bildupphovsrätt ut mer än 38 miljoner kronor i upphovsrättslig ersättning för bilder som kopieras inom utbildningsväsendet.
– Sedan rapporteringsverktyget gjordes om har det blivit mycket lättare att ansöka, säger fotografen Julia Lindemalm, som är en av de bildskapare som får del av pengarna.

Så gott som alla skolor i Sverige betalar varje år en klumpsumma för att kompensera för det upphovsrättsskyddade material som kopieras och används i undervisningen. Organisationen Bildupphovsrätt fördelar en gång per år pengar till de konstnärer, illustratörer, formgivare och fotografer vars verk har publicerats i böcker och tidningar.

Fotografen Julia Lindemalm är en av de 2 269  bildskapare som idag får dela på 38 532 346  kronor. Hon blev tipsad om att den upphovsrättsliga ersättningen fanns av en fotografkollega ”för en massa år sedan”. Fotografer är annars underrepresenterade bland de bildskapare som ansöker om ersättningen:
– Om man som jag jobbar mycket för dagspress är det ibland över 100 publiceringar som ska registreras och det tar tid. Kanske avskräcker det fotografer?, säger Julia Lindemalm.

Som bildskapare måste man själv registrera publiceringar i en databas. Sedan beräknas hur mycket varje enskild bildskapare får utifrån insamlad statistik på vad som brukar kopieras.

Rapporteringsverktyget gjordes om för ett år sedan, och det är nu mycket enklare att registrera, tycker Julia Lindemalm. Hon uppmanar alla professionella bildskapare att söka :
– Många bildskapare har det kämpigt ekonomiskt, och detta är ju upphovsrättspengar för jobb som redan är utförda och som vi har rätt till.

IR, Individuell reprografiersättning, infördes 2003 för illustratörer och 2006 för fotografer. Du kan läsar mer om ersättningen och hur man registrerar publiceringar här.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.