2021-09-03 12:35NYHETER

Hög tid att söka viktig ersättning för konstnärer

Konstnären Åsa Jungnelius arbetar mycket i glas och står bakom flera offentliga verk som berättigar till IV. Foto. Märta Thisner. Bilden är beskurenKonstnären Åsa Jungnelius arbetar mycket i glas och står bakom flera offentliga verk som berättigar till IV. Foto. Märta Thisner. Bilden är beskuren

Den som har sålt ett verk exempelvis till en kommun, kyrkan, ett landsting eller en statlig institution kan ha rätt till en ersättning för att verket visas för allmänheten. Ersättningen heter Individuell visningsersättning, IV, och är ett statligt anslag som Bildupphovsrätt ansvarar för att betala ut.

Sveriges bildskapare kämpar nu med att överleva efter mer än ett och ett halvt år med stängda konsthallar och uteblivna uppdrag. Ett ljus i det ekonomiska mörkret är för många den upphovsrättsliga ersättningen IV som betalas ut i december varje år, pandemi eller ej.

Enligt en rapport från Konstnärsnämnden från 2016 har en genomsnittlig bildkonstnär en månadsinkomst på 13 200 kr. Många har - precis som Åsa Jungnelius - många år av konstnärlig utbildning i bagaget, ofta på högskolenivå. För henne betyder den upphovsrättsliga ersättning hon får för sina offentliga gestaltningar mycket: 

– Som konstnär har man ofta utgifter för material och ateljéhyra innan det kommer inkomster från uppdrag och försäljning. Därför är IV en viktig pusselbit för att få ekonomin att gå runt.

Åsa Jungnelius har gjort offentliga verk till bland annat Stockholms tunnelbana och Norrköpings inre hamn.

Förra året delade 4 401 konstnärer på totalt 63 749 981 kr. Konstnären ansvarar själv för att registrera sitt offentliga verk hos Bildupphovsrätt. Sista registreringsdag för att vara med i årets fördelning av IV är 15 september.

Läs mer om ersättningen för offentliga verk här.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.


KONTAKTPERSON

Åsa Berndtsson
Ordförande
Åsa Berndtsson