2020-05-26 12:14NYHETER

Fyra snabba frågor till Enno Hallek

Enno Hallek, en av årets Gannevikstipendiater. Foto: Jean-Baptiste BérangerEnno Hallek, medlem i Bildupphovsrätt och en av årets Gannevikstipendiater. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Enno Hallek är en av årets sex Ganneviksstipendiater som får 500 000 kronor vardera och en statyett skapad av designern Samir Alj Fält. Eftersom Enno Hallek är medlem i Bildupphovsrätt ringde vi för att gratulera och ställa fyra snabba frågor.

Grattis till Ganneviksstipendiet! Hur känns det?

Överraskande! Det hade jag inte räknat med.

Vad ska du göra för pengarna?

Som konstnär och egenföretagare har man alltid hål att fylla. Men jag ska köpa material och jobba på som vanligt med måleriet. Kanske får jag ett ryck och gör klart mina filmer om färger och deras egenskaper... ett arbete jag påbörjade för 20 år sedan. Vi får se.

Du är ju 89 år nu och har verkat som konstnär länge... har du några råd till yngre konstnärer när det gäller upphovsrätt?

Nej, egentligen inte. Jag gick med i Bildupphovsrätt först förra året, när det blev missförstånd med ett bokförlag. Jag var inte medlem tidigare för att jag ville att min konst skulle kunna visas i Estland utan att jag fick ersättning. De har inte så mycket pengar där, och i vissa situationer är det viktigare att konsten visas, än att jag som konstnär får betalt. Jag trodde inte jag kunde göra undantag för dessa situationer om jag var medlem. Men nu vet jag att det går, man får göra undantag! Jag läste det i stadgarna. 

Vad har du på gång framöver?

Jag jobbar på som vanligt, men det är lite stiltje på grund av coronan. Jag ställde ut i Tallin i vår, men de stängde utställningen tidigare så kanske att de fortsätter visa den i höst.

Övriga Ganneviksstipendiater 2020 är Jason Diakité, Ana Laguna, Bea Szenfeld, Michal Leszczylowski och Tilde Björfors. Du kan läsa mer om dem och stipendiet genom att klicka här.


Konstnärsnämnden bildade 2012 Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Stiftelsen delar årligen ut stipendier till verksamma konstnärer inom bild- och form, musik, teater, dans och film. Ganneviksstipendierna har delats ut sedan 2013. Syftet med stipendiet är att enligt donatorns önskan stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för det svenska kulturarvet.



Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.