I dagarna får många bildskapare hem ett besked med titeln ”kundredovisningsrapport”. På Bildupphovsrätt är det Anna-Carin Mörner som ansvarar för dessa. Här svarar hon på fyra snabba frågor om vad detta är för pengar egentligen.
Vad är det här för pengar?
Pengarna kommer från bildlicenser som kommuner, muséer och konstföreningar köpt för att få använda bilder på konstverk. Till exempel på sina hemsidor eller i sina bildarkiv.
Men hur kan du veta vilka bilder som finns där?
Det kan jag ju inte. Jag får lita på de redovisningar som organisationerna lämnar in till oss varje år. I bland gör jag stickprov.
Hur betalar organisationerna till er?
De betalar in en klumpsumma för licensen. Sedan fördelar vi pengarna till bildskaparna efter att organisationerna lämnat in sina årliga redovisningar av vilka bilder de använt.
Hur mycket betalar de för licenserna?
Klumpsumman kan variera. En liten konstförening kanske bara betalar 500 kronor medan ett större museum betalar flera hundra tusen kronor. För den enskilda bildskaparen rör det sig oftast om en symbolisk summa. Men för oss är det viktigt att organisationerna licensierar sin bildanvändning. För konst har ett värde, det tummar vi aldrig på.
Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.