2020-06-02 14:24NYHETER

1,4 miljoner i upphovsrättspengar till bildskaparna

För våra bilders värdeIllustration av Karin Ohlsson

Idag har 105 bildskapare fått sammanlagt över 1,4 miljoner kronor i upphovsrättsliga ersättningar. Pengarna får de för att deras verk visats på SVT.

SVT och UR har ett så kallat licensavtal med Bildupphovsrätt, där företagen betalar en årlig summa för att få använda skyddade verk i sina sändningar och produktioner. Två gånger per år redovisas sedan vilka verk som använts och pengarna fördelas mellan upphovspersonerna till verken.

Pengarna ska finnas på bildskaparnas konton idag.

Här kan du läsa mer om Bildupphovsrätts avtal med SVT/UR.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.