2020-02-14 13:40Bloggpost

Saara hjälper släktingar till avlidna konstnärer

Hjälp Bildupphovsrätt! Vi tar tacksamt emot upplysningar som gör att vi kan kontakta dem, eller deras efterlevande rättighetsinnehavare. Kolla på https://bildupphovsratt.se/bildupphovsratt-efterlyser 

Foto: Joakim de GrootHjälp Bildupphovsrätt! Vi tar tacksamt emot upplysningar som gör att vi kan kontakta dem, eller deras efterlevande rättighetsinnehavare. Kolla på https://bildupphovsratt.se/bildupphovsratt-efterlyser Foto: Joakim de Groot

Saara Larsson har kontakt med rättighetshavare till avlidna upphovspersoner och ser till att rätt personer får ersättningar. Den som har ärvt upphovsrätten efter en avliden bild- och formkonstnär, illustratör, fotograf, designer eller annan skapare inom bildområdet kan bli medlem i Bildupphovsrätt. 

Hej Saara! Vad händer med en bildskapares upphovsrätt när han eller hon dör?

Upphovsrätten fortsätter att gälla i 70 år efter att upphovspersonen avlidit och ärvs utav dennes arvtagare, som då blir rättighetsinnehavare.

Vem ärver rättigheterna och därmed olika upphovsrättsliga ersättningar?

Upphovsrätten följer oftast vad man kallar den allmänna arvsgången, och rättighetsinnehavare är alltså upphovspersonens efterlevande arvtagare.

Vad kostar medlemskap för rättighetshavare?

Bildupphovsrätt tar inte ut någon medlemsavgift. När vi betalar ut ersättningar gör vi istället ett administrationsavdrag på cirka 20 procent.

Händer det att Bildupphovsrätt samlar in pengar för en avliden konstnär utan att veta vem pengarna ska till?

Ja. Bland annat följerätt, som är en lagstadgad ersättning som vi tar in och fördelar, gör att vi titt som tätt får in ersättning för upphovspersoner som vi inte har några uppgifter om sedan tidigare och alltså måste söka reda på och kontakta.

Eftersom upphovsrätten gäller även efter att en upphovsperson har avlidit så kan vi även få in ersättning som ska gå till dennes rättighetsinnehavare och det gäller då för oss att försöka identifiera och komma i kontakt med dessa.

På vår hemsida har vi en efterlysningslista med namn på upphovspersoner som vi söker uppgifter om och vi tar gärna emot alla upplysningar som kan hjälpa oss att komma i kontakt med dessa.


Hjälp Bildupphovsrätt! Kanske har vi samlat in pengar åt någon DU känner? På vår hemsida finns efterlysningslistor med namn på upphovspersoner som vi söker uppgifter om. Vi tar tacksamt emot upplysningar som gör att vi kan kontakta dem, eller deras efterlevande rättighetsinnehavare.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.