2019-03-13 16:43Bloggpost

Kända svenskar skriver under för stärkt upphovsrätt

För våra bilders värdeIllustration av Karin Ohlsson

Idag publicerads ett europeiskt upprop till stöd för de nya upphovsrättslagar som EU förväntas rösta igenom i slutet av mars. Det är 350 europeiska kulturskapare som skrivit under. Bland de svenska namnen finns Benny Andersson och Ernst Billgren.

Uppropet riktar sig direkt till EU-parlamentarikerna. De svenska kulturskapare som finns bland underskrifterna är:

Benny Andersson
Ernst Billgren
Carl Johan De Geer
Paul Hansen
Stina Wirsén
Lasse Åberg
Jockum Nordström
Karin Mamma Andersson
Lars Jonsson

I uppropet skriver kulturskaparna bland annat:

 

You have the opportunity to send a historical and positive message to future generations of creators: that they are valued and that they will be fairly remunerated for their work.

Det är GESAC och EVA, två europeiska organisationer för upphovsrätt, som samordnat uppropet. Bildupphovsrätt är medlemmar i EVA.

Uppropet finns bifogat som pdf-fil.Om Bildupphovsrätt

Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse. Vi representerar bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form. Vi tar fram bildlicenser så att du som är skapare kan få betalt när dina verk används av exempelvis bokförlag, muséer, produktionsbolag, TV eller reklambyråer med flera. Bildupphovsrätt har även ansvar för att samla in och fördela följerättsersättning och Individuell reprografiersättning (IR). Vi fördelar också ut Individuell visningsersättning, IV. Det är ett statligt budgetanslag som ger ersättning till bildkonstnärer vilkas konstverk visas offentligt.